Microsoft kondigde een naamswijziging aan voor de Office 365 producten voor de SMB (MKB) markt. De producten uit Office 365 business suite zullen van naam veranderen midden april 2020. Inmiddels zijn de meeste tenants voorzien van de nieuwe naamgevingen en zal de totale uitrol binnenkort gereed zijn. Naast de naamswijziging onthulde Microsoft in maart 2020 ook de nieuwe Microsoft 365 abonnementen voor consument – Microsoft 365 Personal en Microsoft 365 family.
In eerste opzicht lijkt dit een zoveelste naamsverandering in de Microsoft product serie en lijkt er geen eind te komen aan het oneindige doolhof van producten, diensten en abonnementen. Maar ik denk dat Microsoft met deze zet een goede stap zet om de productprotfolio inzichtelijker te gaan maken. Ik zal proberen een en ander wat duidelijker te maken. Kort samengevat, de plannen die door de naamswijziging worden beïnvloed zijn:
- Office 365 Business Essentials zal voortaan Microsoft 365 Business Basic gaan heten.
- Office 365 Business Premium wordt hernoemd naar Microsoft 365 Business Standard.
- Microsoft 365 Business wordt in de toekomst bekend als Microsoft 365 Business Premium. Sommige naamswijzigingen brengen momenteel verschillende pakketten onder dezelfde kerntitel.
- Office 365 Business en Office 365 ProPlus worden vanaf april 2020 bekend als Microsoft 365 Apps. “Waar nodig”, legt Microsoft uit, “gebruiken we de labels “for business” en “for enterprise” om onderscheid te maken tussen de twee.” Voorheen was dit Office 365 Business en Office 365 ProPlus.
In de post van Microsoft die de rebranding aankondigde, werd gemeld dat de nieuwe namen bedoeld zijn om aan te geven dat Office meer is dan Word, Excel en PowerPoint; het bevat ook nieuwe apps zoals Teams, Stream, Forms en Planner. En zelfs de bestaande Office-kernapps zijn anders. Ze bevatten nu functies die vaak verbonden zijn aan de cloud en gebruik maken van Artificial Intelligence (AI) voor onderlinge samenhang.
Vooralsnog blijven de overige bestaande Office 365 abonnementen ongewijzigd, maar ik voorspel dat het niet lang meer zal duren aleer de overige abonnementen ook gerebrand zullen worden. Dan zullen alle producten in de catalogus van Office365 naar Microsoft365 worden hernoemd. Voor wie het overzicht dreigt te verliezen, lees door want nu gaat het allemaal duidelijker worden.
We verdelen de Microsoft producten in de doelgroep waarvoor ze bedoeld zijn, beginnen bij consument, naar MKB, naar Enterprise, en dan de abonnementen voor Educatie en als laatste overheid.
Microsoft 365 Personal
Één abonnement met Office-apps, 1 TB cloudopslag en uitgebreide beveiliging voor e-mail en bestanden, bedoeld voor gebruik door één persoon
Microsoft 365 Family
Deel je abonnement met maximaal 5 andere familieleden. Bevat premium Office-apps, 6 TB aan cloudopslag (1 TB per persoon) en uitgebreide beveiliging voor e-mail en bestanden
Microsoft 365 Business Basic
Web- en Mobiele versies van Office apps, 1 TB cloudopslag, samenwerkingstools en email- en bestanddeling.
Microsoft 365 Business Standard
Dit is hetzelfde abonnement als Microsoft 365 business Basic, met als toevoeging de desktop applictaties voor al uw Office producten voor uw PC of Mac. (Outlook/Word/Excel/PowerPoint/OneNote)
Microsoft 365 Business Premium
Dit is hetzelfde abonnement als Microsoft 365 business Standard, met extra beveiligings opties voor bescherming van uw accounts, data en devices.
Microsoft 365 Apps (for Business of for Enterprise)
Voor enkel de installatie van Office Desktop applicaties op Windows of Mac.
Office 365 E1, E3, E5, F1
Vanaf 300 medewerkers en meer kom je in aanmerking voor de Enterprise abonnementen. Qua functionaliteit nagenoeg vergelijkbaar met de Business abonnementen, met hier en daar wat extra opties en mogelijkheden.
Office 365 A1, A3, A5
Speciaal voor het onderwijs zijn er de zogenaamde Education plans. Deze plannen bevatten opties en tools die speciaal voor het onderwijs bedoeld zijn.
Office 365 G1, G3, G5
Overheidsinstanties komen in aanmerking voor de Governenment Suites. Deze suite is specifiek ontworpen voor de US overheidsinstanties en kennen speciefieke doelen als het gaat om Security en Compliance.
Microsoft voor non-profit
De O365 cloudoplossingen zijn eveneens beschikbaar voor non-profitorganisaties, zoals stichtingen en verenigingen. Met een zogenaamde ANBI status kun je in aanmerking komen voor speciale prijzen en kortingen uit de Microsoft Store producten en Microsoft 365 licenties.
Alle abonnementen zijn onderling te combineren, en natuurlijk zijn er voor alle losse diensten en services, ook losse licenties te verkrijgen. En zijn combinaties van abonnementen uiteraard ook mogelijk in allerlei vormen. Zo kun je voor elke werknemer het juiste abonnement met de juiste licentie samenstellen, afhankelijk van de wensen en het gebruik. Maar waarom zou je? Met de Microsoft 365 suites ben je voorzien van alle tools voorzien die je nodig hebt.