Microsoft Ignite – Elk jaar kijken Microsoft Professionals weer uit naar dit evenement, omdat alle nieuwe technische ontwikkelingen aangekondigd worden. Voor het eerst vondt de grote Microsoft Ignite dit jaar niet plaats in Orlando, maar werd dit vanwege COVID-19 als online event georganiseerd. Het event bestond uit drie dagen vol met online presentaties. Een overzicht van een aantal aankondigingen die zijn gedaan voor Microsoft Teams.
Together mode
Één van die nieuwe functionaliteiten is “Together Mode”. Deze functie helpt deelnemers om zich meer betrokken te voelen bij de meeting, zelfs als je niet samen bent. Met “Together Mode” gebruik je een gezamenlijke meeting achtergrond waardoor het net lijkt alsof je samen in één ruimte bent.
Aangepaste Lay-Outs
Binnenkort kan je ook gebruik maken van aangepaste lay-outs tijdens presentaties. Hierdoor kan de presentator ervoor zorgen dat de PowerPoint presentatie als achtergrond wordt gebruikt. De presentator zitr dan als het ware voor de presentatie.

Breakout Rooms
Breakout Rooms is één van de andere nieuwe functionaliteiten. Hiermee kan de organisator van de meeting de deelnemers opsplitsen in kleinere groepjes om ze tijdelijk af te zonderen. Met name in de educatieve sector kan dit een mooie functionele toevoeging opleveren. Ik denk dat bijvoorbeeld leraren hier heel blij van worden om leerlingen op te kunnen splitsen in kleine werkgroepen. Een ander voorbeeld kan zijn wanneer een projectgroep opgesplitst kan worden in deelgroepen om in een Breakout room te werken.
Meeting Recap
Microsoft kan je voortaan een automatische recap van de meeting versturen. Deze Recap zal allerlei belangrijke info van en over de meeting samen bundelen. Denk bv. aan opname van de meeting, een transcript, gedeelde bestanden , notities, of een chat historie. De meeting recaps zullen beschikbaar zijn in Teams of in de outlook Team Meeting event.

Home Site App
Een relatief kleine aankondiging misschien maar wel een hele belangrijke. Deze “Home Site app” kan organisaties helpen die gebruik maken van een Intranet op SharePoint Online. Met deze app wordt het Intranet direct gekoppeld aan de menubalk van Microsoft Teams. Hierdoor kunnen gebruikers rechtstreeks vanuit Microsoft Teams meteen beginnen met zoeken naar content en het lezen van nieuwsberichten. Je krijgt dus als het ware je SharePoint Intranet Portal aangeboden via je Teams. Hierdoor zal Teams nog meer een hub gaan worde, een startportaal voor de medewerker die je de toegang verleent tot alle relevante informatie voor je dagelijks werkzaamheden.

Data Loss Prevention
DLP oftewel Data Loss Prevention bestaat al wat langer als product binnen de Microsoft 365 suite. Dit zorgt ervoor dat gevoelige informatie geïdentificeerd kunnen worden zoals bijvoorbeeld een creditcardgegevens of BSN- of Paspoort nummer. DLP beschermd deze gegevens ook tegen lekken of per ongeluk delen.
Waar op dit moment DLP ingezet wordt om gevoelige gegevens binnen de Microsoft 365 omgeving te beschermen. Komt Microsoft nu met twee aanvullende toepassingen buiten de Microsoft 365 suite. Microsoft kondigt aan dat het vanaf nu ook mogelijk is om gevoelige gegevens te identificeren en te beschermen op Windows Devices en andere applicaties zoals Dropbox, Box en Google Drive. Deze aanvullende toepassingen zijn echt een must in de nieuwe wereld van thuiswerken.

Microsoft Fluid Framework
Microsoft heeft eerde al het Fluid Framework-platform ontwikkeld om medewerkers beter met elkaar in realtime te laten samenwerken in documenten, zonder dat daarbij een vorm van vertraging ontstaat. Door deze technologie aan Office-producten -te beginnen met de online versies- toe te voegen, worden ook de workflows aangepast aan meer realtime samenwerken. Zo is er dus een optimale integratie in online versies Microsoft 365.
In de webversie van Outlook kunnen gebruikers bv. werken met tabellen, grafieken en taaklijsten in de vorm van zogenoemde Fluid Components. Deze Fluid Components worden tijdens het redigeren of schrijven voortdurend geüpdatet.
https://www.microsoft.com/en-us/videoplayer/embed/RE4wEb1?autoplay=false
Microsoft SharePoint Syntex
Microsoft SharePoint Syntex is onderdeel van Project Cortex, een Microsoft 365 Initiatief dat kunstmatige intelligentie toepast om mensen te helpen. Hiermee kan men slimmer, makkelijk en effectiever werken met de Microsoft applicaties die ze nu al gebruiken. Project Cortex gaat in de toekomst unieke producten uitbrengen waarvan Microsoft SharePoint Syntex per 1 oktober 2020 als eerste beschikbaar wordt.
Kortgezegd maakt SharePoint Syntex gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning, om het verwerken van data te automatiseren en content om te zetten in kennis.
SharePoint Syntex kan bijvoorbeeld door middel van digitale beeldverwerking het zoeken van een afbeeldingen makkelijk maken. Als je op dit moment wilt zoeken naar een afbeelding zal je moeten zoeken naar de naam van een bestand. SharePoint Syntex kan deze beelden omzetten naar tekst zodat afbeeldingen makkelijker vindbaar worden.
Ook kan SharePoint Syntex bepaalde soorten documenten over tijd steeds beter gaan herkennen. Je kan SharePoint Syntex bijvoorbeeld leren hoe jouw documenten opgebouwd zijn, zodat ze worden herkend. Denk bijvoorbeeld aan een contract die altijd op dezelfde manier is opgebouwd maar waar specifieke elementen in verschillen zoals namen, bedrijven en prijzen. Hierdoor kan Microsoft Syntex ervoor zorgen dat je in één oogopslag de belangrijkste informatie bij de hand hebt.
Deze specifieke elementen zouden bv omgezet kunnen worden in metadata gekoppeld aan het document, zie onderstaande afbeelding.